petek, 22. julij 2016

Lake Baikal

Pot me je nadalje vodila proti Bajkalskemu jezeru, ki je od mesta Irkutsk oddaljeno zgolj 60 kilometrov. Začasno za tri dni sem se poslovil od zvokov železniških tirov z namenom, da obiščem najgloblje jezero na svetu, ki v svoji globini sega tudi do 1.673 metrov in velja za jezero z največjimi zalogami sladke vode ter je hkrati največje jezero v Aziji in Evropi, zato je tudi upravičeno na seznamu svetovne kulturne dediščine Organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco). V jezeru, ki ima površino 31.500 kvadratnih kilometrov, torej je celo večje od Slovnije, je kar 20 % vse sladke vode na svetu, na njem je 27 otokov, v jezeru pa živi 2.700 živalskih in rastlinskih vrst, od katerih jih kar 60 % živi samo tukaj. Bajkalsko jezero je tudi najstarejše jezero v katerega se izliva 336 rek, le ena reka, reka Angara, pa iz njega odteka. Voda je v jezeru marsikje tako prozorna, da se vidi do globine 40 metrov. Voda v jezeru se poleti ogreje do 15 stopinj Celzija, pozimi pa jezero prekrije več kot meter debel led, jezero pa je obkroženo z gozdovi in gorami, ki dosežejo višini do 3000 metrov in lepo krasijo ozadnje jezera, zato ga upravičeno imenujejo tudi "biser sibirije". Z trajektov sem se čez delno še poledenelo jezero odpravil na enega izmed 27-ih otokov, imenovan Olkhon, ki leži blizu središča Bajkalskega jezera in je z 72 kilometri dolžine največji otok v Bajkalskem jezeru. V Khuzir-ju, glavni vasici na otoku nam je prenočišče odstopila prijazna domačinka, ki nam je pomagala organizirati tudi izlet po otoku z prastarim ruskim kombijem, ki se je več kot odlično izkazal v danih razmerah. Cest na otoku namreč skorajda ni, so samo kolovozi in makadamske poti. Otok krasijo oranžne skale v obliki aligatorja, obraza in srca, smreke z živo rumenimi in zelenimi iglicami in modra barva jezera. Vse to in piknik v naravi z žarom bajkalske ribe Omul je nepozabno doživetje, ki ga je dopolnil še čudovit pogled na poledenelo Bajkalsko jezero v času sončnega zahoda.

Ni komentarjev: