četrtek, 31. julij 2008

Singapore




Singapur je futuristicna, high-tech betonska dzungla, z eno izmed najvisjih gostot prebivalstva na svetu. Vecni troboj med Singapurjem, Hong Kong-om ter Shanghajem, kateri izmed njih bo osvojil trg jugo-vzhodne Azije, je se zmeraj v teku. Singapur je zagotovo sinonim za mesto uspeha, napredka in prihodnosti. Otok in istoimensko mesto lezi na jugo Malezijskega polotoka, kjer se je iz prvotne ribiske vasice razvil v eno najbolj perspektivnih mest sveta, poznano pod imenom Levje mesto. Je najvecje mesto in najbolj prepoznaven otok ob 63-tih preostalih otokih, ki tvorijo drzavo Singapur. Tukaj se azijska tradicija srecuje z moderno tehnologijo, ob pomirjujocih kitajskih in hindujskih templjih, kar popotnika simpaticno zmede. Nastanil sem se v predelu Little India, kjer pripadniki razlicnih kultur in ver zivijo v harmoniji, zahvaljujoc toleranci in obetavni prihodnosti. Samo mesto ponuja kar precej dozivetij kot so: staro mestno jedro s kolonialnimi zgradbami, kitajska cetrt, Little India, Night Safari - prvi nocni zivalski vrt na svetu, Underwater world - najpopularnejsi oceanarij, Jurong Bird Park - pticji park z najbogatejso zbirko ptic jugo-vzhodne Azije, Sentoso in se mnogo vec. Ob vecerih sem v kozmopolitskem utripu mesta uzival v druzbi prijateljev iz Filipinov. Singapur je tudi ena izmed najcistejsih, najbolje organiziranih in najvarnejsih drzav na svetu s strogimi zakoni. Ce ne drugace, tukaj vsakega naucijo lepih manir ob vrtoglavo visokih kaznih. Naj navedem zgolj nekatere:
1.) Za vsak manjsi prekrsek, na primer nepravilno preckanje ceste, pljuvanje ali uzivanje hrane/pijace na vlaku in avtobusu, vas lahko dodeli visoka globa.
2.) Ce na tla odvrzete papircek, te lahko kaznujejo s Corrective Work Order, kazen ki so jo uvedli leta 1992 tako od vas zahteva, da doloceno stevilo ur na javnem prostoru delate kot cistilec.
3.) Droge naj vam v Singapurju ne pridejo na misel, saj dosledno uveljavljajo dosmrtno kazen za posedovanje relativno majhnih kolicih prepovedanih substanc.
4.) Zvecilni gumi sicer ni droga, a je v Singapurju kjub temu, z redkimi izjemami, prepovedan. Oglejte si spodnji video o tej kontroverzni singapurski prepovedi.

1 komentar:

Anonimni pravi ...

Živjo Uroš!

NUJNO prosim poglej mejl in se javi! Potrebujem te najkasneje v nedeljo!
Damjan, Radio slovenija
00 386 51 308 615
damjan.zorc@rtvslo.si

Petek, 1 avgust 2008 20:39