sobota, 16. november 2013

Taipei 101



Tajvan, ki ga je kot samostojnega doslej priznalo le 23 držav na svetu, se je v zadnjih desetletjih razvil iz nekoč agrarne države v pomembnega azijskega tigra, ki svojo gospodarsko močno gradi na razvojni tehnologiji. Eden od simbolov tehnološkega napredka je nedvomno 509 metrov visoki stolp Taipei 101, ki je do pred časa, ko ga je po višini prehitel znameniti Burj Khalifa v Dubaju, veljal za najvišjega na svetu. Stolp, ki ima obliko bambusovega vršička, ki naj bi simbolno kot bambus zagotavljal trdnost in upogljivost je poseben zato, ker je zgrajen na potresnih tleh. Ob vstopimo v to svetovno čudo, sem se popeljal do petega nadstropja, kjer sem za ceno 15-ih evrov kupil vstopnico za dvigalo do 89. nadstropja. Prvih pet nadstropij zgradbe Taipei 101 se ponaša s trgovinami svetovno znanih blagovnih znamk, kot so Prada, Gucci, Chanel, Dior, pri čemer so temu primerne tudi cene, seveda ne za moj žep. Do zasteklene ploščadi v 89. nadstropju sem se pripeljal z drugim najhitrejšim dvigalom na svetu, saj je za prehod višine med 5. in 89. nadstrošjem potrebovalo zgolj 37 sekund. Z razgledne ploščadi v 89. nadstropju se odpira čudovit pogled na nebotičnike, templje, mostove in tržnice Taipeja, pogled pa sega tudi vse do bližnjega hribovja, ki se razprostira na obrobju Taipeja. V nadstropje nižje je viden čudežni "uravnoteževalec" damper, ki v obliki pozlačene krogle sega kar v dve nadstropji, preprečeval pa naj bi nagib stolpa tudi ob najvišji moči potresa, kot jih je Tajvan doživel v zadnjih 250 letih.  Ker so mi ob plačilu vstopnine priložili tudi kupon za brezplačno pijačo, sem si ob čudovitem razgledu na višini 509-tih metrov privoščil tudi kavo.

sobota, 9. november 2013

Elephant Mountine

183m visoki Elephant Mountain, drugače poznan tudi po imenu Xiangshan, je zelo popularen hrib v Xinyi predelu glavnega mesta Tajpej, z prečudovitim jutranjim ali večernim pogledom na ikonični Taipei 101 in celotno mesto Taipei. Je pravzaprav magnet za ljubitelje hribov in gora, fotografije in ljudi, ki radi mestni vrvež in kaos zamenjajo za tihožitje, ko besed za opis sončnega vzhoda oziroma zahoda nad mestom ne najdeš besed. Vsakdo, ki obišče Taipei se mora zagotovo povzpeti na vrh Elephant Mountain, saj ob dobrem vremenu obiskovalcu zagotovo ostanejo nepozabni spomini. Elephant Mountain ima upravičen sloves najbolj popularnega hriba iz utemeljenega razloga, saj bližina mesta ne pomeni samo lahkega in hitrega dostopa do vrha, temveč bližina mesta obiskovalcu ponuja tudi najlepši razgled nad mestom. Na vrhu hriba, kamor se odpravijo obiskovalci sproščat in uživat pogled nad mestom se nahajajo številne velike kamnite tvorbe, ki so med obiskovalci zelo popularne za plezanje ravno zaradi edinstvenega razgleda nad mestom. Tudi sam sem se povzpel na eno izmed velikih kamnitih tvorb in užival ob pogledu nad mestom ob lepem vremenu. Ker sem se povzpel na Elephant Mountain v času delavnika, na vrhu hriba ni bilo pretirane gneče, do katere prihaja zlasti ob koncu tedna in dela prostih dnevih, ko se tukaj zbirajo predvsem romantiki in sveže zaljubljeni tajvanci, nekatere prebivalci Tajpeja pa se tudi vsako jutro pred službo odpravijo na vrh razgledne točke, od koder je po počitku v paviljonu mogoče pot nadaljevati tudi proti sosednjemu hribu Tiger Mountain, na katerega pa se sam nisem povzpel.

nedelja, 3. november 2013

Pingxi

V Pingxi - ruralni predel vzhodnega dela Taipeja, v bližini katerega se nahaja tudi kraj Shifen, sem prispel v natrpanem vlaku vse do istoimenskega zgodovinskega rudarskega mesta. Oba Pingxi (平溪) and Shifen (十分) sta kulturno in zgodovinsko zelo bogata predela, ki sta obdana tudi z čudovito naravno pokrajino. Dogodek, kot je festival lantern - Sky Lantern Festival - privabi v te kraje vsako leto ogromno obiskovalcev, ki umetniško oblikujejo lanterne z zapisi želja, ki jih potem v skladu z lokalnimi običaji spustijo v nebo, za slabih 5,00 eurov na posamezno lanterno. Ker sem imel srečo in sem bil tukaj ravno v času znamenitega festivala, sem tudi sam oblikoval eno izmed lantern in jo spustil v nebo ter pri tem opazoval, kako se moje lanterna pomešala med številnimi drugimi, ki so krasila jasno modro nebo. Še lepši razgled se je pojavil ob prvem mraku, ko so na temnem nebu plapovale mnogotere svetlikajoče se lanterne, iz lokalnih restavracij pa se je začel valiti dim odličnih tajvanskih uličnih specialitet, v sozvočju z tajvanskim popom in plesom tajvanske mladine, ki je ob spuščanju svetlikajočih se latern v nebo neizmerno uživala. Del dneva sem preživel tudi v kraju Shifen, ki je znan po čudovitem slapovu Shifen Waterfall (十分大瀑布), ki velja za enega izmed najslikovitejših slapovov na Tajvanu, obiskal pa sem tudi znameniti rudarski spominski park in muzej, ki prikazujeta prve začetka rudarskega razvoja na Tajvanu. Po čudovitem dnevu v kraju Pingxi in Shifen, sem se z zadnji vlakom, natrpanim tako, da še je sprevodnik s težavo preverjal vozovnice, vrnil nazaj v Taipej, kjer sem v bližini glavne železniške postaje užival tako ob zanimivem koncertu na prostem, kakor tudi ob dosedaj še nepoizkušanih uličnih dobrotah tajvanske kuhinje.