nedelja, 22. februar 2009

Vienna


Iz vrocega in soparnega Singapurja preko Dubaja prispem v nic kaj toplo prestolnico Avstrije - Dunaj. Navajen se indonezijskih cen (spanje - 4 eure, hrana - 2 eura), me Dunaj dobesedno sokira. Po dobrih dveh urah tavanja po mestu, mi uspeh dobiti posteljo za naslednji dve noci in to po ceni 40 eurov na noc. Jasno mi je postalo, da cez dva dni nadaljujem svojo pot ze proti Budimpesti. Dunaj je glavno mesto Avstrije in obenem tudi glavno mesto ene od devetih avstrijskih zveznih dezel (Bundesland Wien). Mesto lezi na obeh bregovih reke Donave, priblizno 40 km od meje s Slovasko ter vsega 50 km od slovaske prestolnice Bratislave. Z 1,7 milijona prebivalcev je Dunaj najvecje mesto v Avstriji in njeno kulturno in politicno sredisce. Je mesto, ki ima karizmo po vsej verjetnosti zato, ker je bilo stoletja glavno mesto velikega imperija in kjer se danes kraljuje Schönbrunn. Zraven tega je se vredna ogleda Drzavna opera, Katedrala sv. Stefana, Mozartova hisa, Cesarska palaca Hofburg in zabaviscni park Prater. S pomocjo 48-urne vozovnice, ki vkljucuje vse mestne transporte, je ogled mesta zelo preprost, pri tem nekoliko visoke cene nocitev in prehrane, pa te opomnijo zopet na to, da si nazaj v hladni in dragi Evropi.

ponedeljek, 9. februar 2009

Venice




Benetke so eno izmed najbolj slikovitih mest Italije, ki lezi v laguni na majhnih otokih in med stevilnimi kanali. Znane so po stevilnih romanticnih mostovih, prelepi arhitekturi, ozkih ulicah, stevilnih palacah, cerkvah in muzejih. Hise, ki stojijo na lesenih kolih v morju, trgi polni golobov, mosticki, gondole - vse to daje Benetkam pravo romanticno vzdusje. Ena izmed znamenitosti je Canal Grande oziroma Veliki kanal, ki se vije cez sredisce Benetk in deli mesto na dvoje. Preckajo ga trije mostovi: Rialto, Scalzi in Accademia. Trg Svetega Marka je osrednji trg v Benetkah, kjer stoji Bazilika sv. Marka, Campanile in Dozeva palaca. Campanile je najvisja stavba v Benetkah, ki meri 98,5 metrov. Za obisk priporocam cim bolj zgodno uro, saj se okrog poldneva zbere ze taka mnozica, da se s tezavo gibljes. Cene dobro odstopajo od povprecja, v dolocenih primerih celo prevec presenetijo, vendar svetovno znano mesto pac ima svoj standard. Zraven tega sta obiska vredna tudi otoka Murano in Burano. Otok Murano je po svetu poznan po izdelavi steklenih umetnin. Podobno kot Benetke je tudi Murano sestavljen iz otokov ter mostov. Otok Burano pa je poznan po izdelavi cipk. Vse skupaj je dobro organizirana turisticna atrakcija, ki je vredna malo lezernosti in fantazije.

torek, 3. februar 2009

Hollywood










Hollywood je mestna cetrt Los Angeles-a, ki se se danes uporablja kot sinonim za celovit filmski slog in filmsko produkcijo. V zgodnjih letih kina so filme snemali po vseh ZDA, vendar so trije razlogi pripeljali do tega, da je Hollywood zaslovel kot filmsko sredisce. Ti razlogi so: vreme - zagotovljenih 350 soncnih dni na leto, velika raznolikost tamkajsnjega okolja in druzba Motion Picture Patents. Z malo srece mi je uspelo dobiti ugoden motel na Hollywood Boulevard-u, dobrih 100 metrov stran od znamenite ulice zvezd - Walk of Fame, kjer ima vsakdo, ki v Hollywood-u nekaj pomeni svojo zvezdo. Plocnik je lepo spoliran, ljudje pa se mecejo tudi na tla, zato, da bi se slikali s svojo priljubljeno zvezdo. Tisto kar me je presenetilo tukaj je podoba, ki jo televizije ne pokazejo. Na ulicah je namrec mogoce opaziti ogromno smeti, veliko je beracev in revezev, in tudi brezdomci, ki spijo kar na ulicah niso nobena redkost. Kljub aktivnemu raziskovanju Hollywood-a, mi ni uspelo srecati nobene slavne osebe, mi je pa zato uspelo spoznati obljubljeni Hollywood v pravi luci. Lep pozdrav!